Arranger din egen vinsmaking

Arranger din egen vinsmaking

Arranger din egen vinsmaking

Når du holder en vinsmaking for nære og kjære, er det en ypperlig måte å lære seg mer om viner uten prestisjekrav.

Nøkkelen er å ha det gøy og få et mer nyansert forhold til denne edle drikken på en avslappet måte. De beste forutsetningene for en vellykket smaking får du hvis du sørger for at vinen har riktig temperatur og hvis du unngår sterke luktinntrykk under smakingen. Her følger en trinnvis veiledning som får deg til å føle deg som en skikkelig vinproff.

 ---

VELG ET TEMA - Det finnes en rekke morsomme temaer å velge blant. Det enkleste er å velge mellom rødvin, hvitvin, rosévin eller bobler. Men dere kan også velge å teste druer fra en vinregion, eller samme drue fra ulike land.

PAPIR OG PENN - For å få mest ut av smakingen kan du lage en enkel oversikt med en poengskala fra 1–5 og kriterier for vinens utseende (f.eks. farge og viskositet), duft og smak. Vinmonopolet har ferdige skjemaer du kan laste ned.

RIKTIG MENGDE - Du skal kunne snurre på glasset og vinkle det. Det er derfor best å fylle opp glasset til omtrent en femtedel.

SMAK PÅ VINEN - Nå er det endelig tid for å smake på vinen. Hold vinen i munnen, sug inn litt luft og gurgle rundt vinen, slik at smakene frigjøres. Hvordan smaker vinen? Sett ord på opplevelsen din. Er det bittert, opplever du det fremst i ganen, mens syre gir seg mest til kjenne på siden av tungen.

VELG RIKTIG GLASS - Velg vinglass med klokker som er tilpasset til vinene dere skal prøve. For å oppleve hvilken forskjell en klokke kan gjøre for vinen, kan dere gjerne teste den samme vinen fra forskjellige klokker.